Дослідження фізіології процесів дихання на кафедрі анатомії

Дисципліна фізіологія людини та тварин на кафедрі анатомії і фізіології людини та тварин є базовою для отримання ґрунтовних знань про функціонування організму людини та тварин. Так, одна з тем заняттях з фізіології присвячена дослідженню процесів дихання. Оскільки без дихання людина не може обійтися навіть 5 хвилин. Диханням називається сукупність фізіологічних процесів, які забезпечують надходження кисню в організм, використання його тканинами для окислювально-відновних реакцій і виведення з організму вуглекислого газу. Дихальна функція здійснюється за допомогою зовнішнього (легеневого) дихання, переносу кисню до тканин та вуглекислого газу від них, а також газообміну між тканинами і кров’ю.

На практичних та лабораторних заняття на кафедрі анатомії і фізіології людини та тварин студенти експериментально встановлюють основні параметри зовнішнього дихання за допомогою спірометру (водний або сухий). Також досліджують типи дихання, що виробляються і змінюються під впливом зовнішнього і внутрішнього середовища, особливо під впливом праці і спортивних вправ.

Окремий інтерес у студентів викладає дослідження впливу тютюнокуріння на функціонування легень. Так, проводять експеримент з жабою для виявлення зміни ритму, частоти та глибини дихання.

 

Previous Article
Next Article