КОМПЛЕКСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ – ЗАЛОГ УСПІХУ
В кінці липня 2020 року завершився черговий етап багаторічних комплексних досліджень, що проводяться аспірантами та здобувачами МДПУ (Николаєва Ю., Федорко А., Яковчук О., Самко В., Дзюбан Є.) і ТДАТУ (Майборода Д.) (спеціальність 091-Біологія, спецалізація біохімія), під науковим керівництвом д.б.н., проф. Кучменко О. Б. і д.б.н., проф. Данченко О. О. щодо вивчення впливу вівса молочно-воскової спілості на ріст і розвиток свійських гусенят. Орнітологічну частина досліджень проводить д.б.н., проф. Кошелєв О. І., математичну обробку результатів здійснює к.т.н., доц.. Данченко М. М. Планується також вивчення мікроциркуляції крові (аспірант Горбань Д.). У травні-липні 2020 року в експерименті було по 2 групи з 7 гусенят кожна і контрольна група, також з 7 гусенят. Щотижня всіх індивідуально помічених гусенят ретельно вимірювали і зважували, описували стан і розвиток оперення, фотографували. В області зоології постійну консультативну допомогу надає аспірантам гарант Освітньо-наукової програми «091-Біологія», професор О. І. Кошелєв.
По досягненню птахами «товарного виду», в віці 8-9 тижнів вони передані фермеру-підприємцю, причому від кожної птиці взяті на наступні лабораторні аналізи біохімічні проби внутрішніх органів і м’язів. Отримані результати вже зацікавили фермерів. Виявляється, що при додаванії екстракту вівса в корм гусенята ростуть швидше, мають більші розміри, краще набирають масу, у них краще розвивається оперення. В кращу сторону змінюються і біохімічні показники. Змінюється також поведінка, так, піддослідні гуси більш миролюбні, більш соціальні у великих групах, що дозволяє вирощувати їх на меншій площі. Результати цих досліджень представлялися на міжнародних наукових конференціях, де викликали велику зацікавленість фахівців, а також опубліковані в наукових виданнях внесених до міжнародних наукометричних баз.
Підготував О. І. Кошелєв
фото автора