На хіміко-біологічному факультеті проведено науковий онлайн-семінар за участі представників Запорізького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України

В рамках співпраці згідно договору № 56/38-06 від 12.10.2020 року між Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького та Запорізьким науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України 18.02.2021 року було проведено спільний науковий онлайн-семінар «Синтетичні галюциногенні амфетаміни: історія, хімія, токсикологія».
 
Учасниками конференції виступили викладачі кафедр неорганічної хімії та хімічної освіти, кафедри органічної і біологічної хімії, студенти хіміко-біологічного факультету та представники Запорізького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС:
Андрій Чуприн – судовий експерт відділу судової експертизи (м. Мелітополь);
Костянтин Личкатий – головний судовий експерт сектору №1 (м. Пологи);
Вікторія Попкова – судовий експерт сектору №2 (м. Бердянськ)
Марк Боханський – судовий експерт (м. Запоріжжя).
 
В рамках зустрічі запрошені гості акцентували увагу на подвійній небезпеці синтетичного наркотика амфетаміну. Окрім наркогенної небезпеки, він може містити небезпечні домішки. По-перше, амфетамін негативно впливає на психічне та фізіологічне здоров’я людини. По-друге, наркотик буде калічити наркомана довгий час, навіть після одноразового вживання – це пов’язано із особливостями підпільного виробництва наркотика. В процесі незаконного виготовлення наркотику використовуються небезпечні для здоров’я людини речовини, що залишаються у його складі після синтезу. Переважно, це солі важких металів, що майже не виводяться із організму.
 
Судові експерти розповіли про особливості роботи із синтетичними галюциногенними амфетамінами: зокрема, з методами їх виділення, ідентифікації та кількісного визначення в судово-експертній практиці. Також розповіли про найбільш розповсюджені види похідних амфетаміну які наразі зустрічаються та потрапляють на експертизу.
 
Від Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з доповідями виступили студенти хіміко-біологічного факультету спеціальності Хімія: Едуард Гришин, Владислав Первушин, Володимир Хомутовський.
 
Зустріч пройшла доволі жваво, у студентів та викладачів виникали питання на які запрошені гості давали доволі розгорнуті та змістовні відповіді, ділились нестандартними випадками з власного досвіду, що забезпечило протікання семінару у вигляді доволі жвавої дискусії.
 
В кінці заходу до учасників звернувся декан хіміко-біологічного факультету Віталій Хромишев, який подякував доповідачам, та відзначив надзвичайну важливість проведення семінарів із практикуючими спеціалістами для формування майбутніх спеціалістів в галузі хімії та біології.
 
Previous Article
Next Article