Студенти-біологи з’ясовували фізіологію почуттів: які процеси відбуваються в організмі закоханих

15 лютого відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри анатомії і фізіології людини та тварин «Імпульс». Засідання було присвячене дню закоханих. Так, студенти-члени наукового гуртка з’ясовували біологічну природу закоханості.

Якщо зазирнути в еволюцію кохання в тваринному світі, то стає очевидним, що воно виникло задовго до появи людства. Але для кохання був необхідний мозок, здатний відчувати емоції. Протягом еволюції мозок деяких приматів більшав, в результаті чого вони перетворилися на сучасних людей.

Студенти розглянули дослід, який був проведений Стефані Качоппо з Чиказького університету в штаті Іллінойс. Так, американська вчена провела аналіз МРТ-досліджень, коли вивчали відділи мозку, задіяні в коханні. Було з’ясовано, що найбільш яскраві й абстрактні переживання пов’язані з кутовою звивиною головного мозку.

Також протягом засідання гуртка студенти-біологи виявили гормони, що безпосередньо викликають у людини почуття закоханості. По-перше, це статеві гормони – тестостерон та естроген, які керують нашою поведінкою. Тестостерон (умовно чоловічий гормон) змушує поводитися більш активно, зібрано, стимулює статевий потяг. Естроген належить до умовно жіночих гормонів та відповідає за прояв чуттєвості, ніжності, піднесений настрій.

До другої групи були віднесені так звані гормони щастя: серотонін та ендорфіни. Під впливом цих гормонів підвищується настрій, збільшується кількість ударів серця у хвилину, слабне почуття голоду. Зростає статевий потяг до партнера.

Третя група гормонів – гормони стресу: адреналін та кортизол. У багатьох адреналін асоціюється з небезпекою або критичними ситуаціями, але він також відповідає за почуття закоханості. Цей гормон виробляється у закоханих у великій кількості і дозволяє відчувати себе «всемогутнім». Закоханим море по коліно? У них просто багато адреналіну в крові. Цей гормон збільшує частоту і глибину дихання, покращує працездатність м’язів і підвищує швидкість метаболізму. Коли кортизол надходить у кров, частішає дихання, червоніє обличчя, з’являється піт, знижує апетит і тримає нервову систему «на взводі».

Четверту групу гормонів назвали гормонами ніжності, або романтичності. До них віднесли гормони дофамін, окцитоцин та вазопресин. Дофамін виробляється в гіпоталамусі та наднирниках. Саме дофамін «закріплює» бажану для організму поведінку, виробляючи звичку. Коли ви сповнені сил і намірів діяти – це теж він. Можна сказати, що цей гормон є найпотужнішим мотиватором. Починає вироблятися навіть не під час процесу, який приносить задоволення – а ще на стадії думок про майбутню подію. Окситоцин робить людину чутливою та сентиментальною, турботливою, уважною до поведінки партнера. Він відповідає за створення довірчих стосунків та близькості. Вазопресин сприяє різкому посиленню пам’яті й уваги, змушує відчувати ворожість до «чужих». На фізичному рівні звужує кровоносні судини, підвищуючи тиск. Вазопресин впливає на створення міцного зв’язку з одним партнером, змушує певною мірою обмежити контакти з протилежною статтю та приділяти максимум уваги коханій людині. Продукується цей гормон гіпофізом.

У кінці засідання студенти визначили, що усі гормони можуть бути присутніми в різноманітних поєднаннях та викликати в нас величезну кількість емоційних реакцій.

Previous Article
Next Article