Вебінар для учнів та студентів «У пошуках ДНК. Життя. Астробіологія»

11 грудня 2020 року викладачами кафедри анатомії і фізіології людини та тварин було проведено вебінар для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, слухачів Малої академії наук та студентів на тему: «У пошуках ДНК. Життя. Астробіологія».

Біологія — це наука про життя. Тому, досить актуально було розглянути визначення цього поняття, обговорити форми життя – неклітинну і клітинну.

Походження життя на Землі хвилювало людей з давнини. Це одна з найскладніших проблем у біології. Наразі існує багато теорій виникнення житті. У ході вебінару були розглянуті: гіпотеза Опаріна-Холдейна про виникнення в океані живого з неживого. Теорія панспермії стверджує, що життя могло виникнути при падінні метеоритів і комет, які несуть на собі «попередники живого – насіння», що падало на Землю. Гіпотеза РНК-світу полягає у припущенні, що попередниками живих клітин були молекули РНК, що шляхом самовідтворення еволюціонували до складніших клітинних утворень. Є гіпотеза про теоретичну можливість альтернативної біохімії на основі базових хімічних елементів, здатних утворювати достатньо складні хімічні сполуки. Ці питання розкрила асистент кафедри Дар’я Горбань.

Досить детально старший викладач кафедри Ольга Анатоліївна Прокоф’єва розповіла про центральну догму біології: ДНК – РНК – білок та унікальність властивостей ДНК.

Найбільшу зацікавленість в учасників семінару викликала інформація про астробіологію – науку, предметом якої є вивчення походження, еволюції та розповсюдження життя на інших планетах у Всесвіті. Так, астробіологи займаються вивчення життя у різних середовищах та екстремальних умовах життя. Також багато досліджень можливостей виникнення та пошук життя на інших планетах. Цим та багато іншим займаються вчені астробіологи.

Учні та студенти відгукнулися словами подяки за цікаво поданий матеріал з майже фантастичної тематики, яка стає сьогоденням біології.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.