Студенти хіміко-біологічного факультету відвідали унікальний заповідник незайманого степу Херсонщини

24 вересня 2020 року студенти хіміко-біологічного факультету відвідали біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е.Фальц-Фейна. Екскурсія відбулася в рамках проведення навчальної практики по зоології хребетних і безхребетних. Ініціювала поїздку кафедра екології, загальної біології та раціонального природокористування при підтримці деканату хіміко-біологічного факультету. Студенти відвідали дендрологічний парк загальнодержавного значення і зоопарк, колекція тварин якого є національним надбанням України.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна – це природоохоронна науково-дослідна установа, яка забезпечує збереження найбільшої в Європі ділянки типчаково-ковилового степу. Заповідна територія сертифікована як еталон типчаково-ковилових степів планети, які підлягають збереженню і вивченню за програмою ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

Заповідник – переможець другого етапу загальнонаціональної акції «Сім природних чудес України», яка була організована Державною службою з питань туризму і курортів та Комітетом Верховної ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

На території «Асканія-Нова» можна зустріти представників більше 60 видів пернатих. В неораному степу гніздяться 16 видів, багато птахів зупиняються тут під час перельотів. У самому парку проживає близько 40 видів птахів. Білі і чорні лебеді, фламінго, журавлі, дрохви, стрепети, сірі куріпки. У вольєрах живуть страуси африканські, Ему, нанду, дрохви, фазани, павичі, степові орли, вінценосні журавлі, папуги та інші тварини.

У своєрідному зоопарку заповідника зібрана унікальна колекція тварин. Зебри, південноамериканські верблюди, індійські та африканські антилопи, олені. У степу випасаються лами, шотландські поні, дикі коні – тарпани (кінь Прижівальського), американські бізони, кафрські буйволи, сайгаки – найдавніші копитні, ровесники мамонтів. У воді сайгаки мають потребу тільки під час сильної засухи. Дрібні звірів тут також багато.

Дендрологічний парк займає площу понад 200 га. Тут, в умовах досконалого безлісого посушливого степу Прісиваш’я, наполегливою і копіткою працею людини за декілька десятиліть створені всі характерні для України ландшафти: степовий, лісостеповий, приозерний, садовопарковий, садовий.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.